Oratorium “Lam en Koning”

Op 26 februari a.s. beginnen de lijdensweken. Hieraan wordt niet alleen persoonlijk en in de kerk aandacht besteed, maar ook in muzikale uitvoeringen. Denk aan de Matthäus– en Johannes-Passion. Op DV 31 maart a.s. hoopt het Gereformeerd Drachtster Mannenkoor een bijzonder Passie- en Paasconcert te geven in De Fontein (De Kolken) in Drachten. Het wordt een uitvoering van het avondvullend Passie- en Paasoratorium “Lam en Koning”.

Een oratorium is een omvangrijk werk voor koor, solisten en orkest dat vaak handelt over een Bijbelverhaal. In dit geval is het oratorium door Minne Veldman, dirigent van het Gereformeerd Drachtster Mannenkoor, samengesteld uit bestaande muziek van eigen hand en van andere componisten. Zo komen er enkele instrumentale fragmenten uit Bachs Matthäus-Passion in voor, waarin bekende liederen zijn verwerkt. De lector, Ben Kruitbosch, vertelt door Bijbellezingen de boodschap van de Heere Jezus Christus als Lam en Koning. Het oratorium begint met de intocht in Jeruzalem en handelt achtereenvolgens over de instelling van het avondmaal en de geschiedenis van lijden, sterven en opstanding, om uit te komen bij de bruiloft van het Lam en het nieuw Jeruzalem. Op de bijbellezingen wordt afwisselend ingehaakt met koorzang van het Mannenkoor, solozang (Thom Mollinga) en samenzang met alle aanwezigen, omlijst en begeleid door een klein orkest van professionele musici, bestaande uit de violisten Tina Draadjer, Myrthe van der Mullen en Gabriël Torner Alsina, celliste Myrthe van Hulst, contrabassist Geert Pfeiffer, fluitiste Erica Vogel, hoboïste Diana Abspoel, trompettist Maurice van Dijk, organist Cor Ploeg en pianist Laurence Fierens. Het geheel staat onder leiding van dirigent Minne Veldman.

Het is een bijzondere manier om zo naar Pasen toe te leven. We hopen dat in een volle kerk te kunnen doen. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de leden van het koor of door reservering via telefoonnummer 06 53 32 37 34.