Gedachtewisseling woensdag 10 mei

In de vorige Gedachtewisseling ging het over de zeven hoofdzonden, die samen te vatten blijken met “de mens wil zelf God zijn”. Ook ging het over de vraag wat Jezus daaraan gedaan heeft.

Op 10 mei komt het vervolg: Christus heeft ons bevrijd van een leven dat alleen maar om onszelf draait. Maar hoe ziet een bevrijd leven er dan uit? Wat zijn “christelijke deugden”, en welke daden horen daarbij? Bijvoorbeeld de zeven werken van barmhartigheid? En wat is het effect van Pinksteren?

Voor wie alvast wat wil lezen:

  • – de Bergrede
  • – lectuur over de Bergrede, bv een helder en handzaam boekje van W.R. van der Zee : Uit de Bergrede. Op Boekwinkeltjes.nl staan er nog 8 te koop
  • – Paulus over de “nieuwe mens” (bijvoorbeeld Gal. 5 , Ef. 4 en 5, 1 Cor. 6, 12 en 13, Rom. 6, 7 en 8)
  • – een artikel van Ad de Bruine in het ND van 16 april 2023

Voor degenen die alvast nieuwsgierig zijn naar de volgende Gedachtewisselingen:

  • 10 mei: het hiervoor genoemde onderwerp
  • 14 juni: excursie naar de Martinikerk. Schilder Egbert Modderman licht exclusief voor ons zijn schilderijen over “Zeven werken van Barmhartigheid” in die kerk toe.
  • September: waarschijnlijk “online veiligheid”
  • Oktober:  In het najaar van 2023 willen we het boek Naakte spiritualiteit van Brian McLaren bespreken.
    Jitske: ”Dit boek hebben we opgepikt na het lezen van een recensie in het Nederlands Dagblad (de vier seizoenen van het leven met God). Het boek is bedoeld om in etappes te lezen, te beleven en te oefenen. Vandaar nu al een uitnodiging (dan heb je de hele zomer tijd om het boek tot je te nemen). We komen in oktober bij elkaar voor een eerste gedachtewisseling over het boek en bekijken daarna samen hoe we de verdere bespreking het beste kunnen vormgeven. Wil je het boek eerst inkijken om te zien of deze boekbespreking wat voor jou is, dan kun je een berichtje sturen naar Jitske (06 8114 3817). Ook als je een pdf-bestand van de recensie wilt hebben, kun je dat aangeven.”

Zoals je kunt zien kijken we al verder vooruit. Maar voel jezelf vrij om een onderwerp aan te dragen dat bij je/jullie/ons speelt en dat misschien actueler is!

Grietje Wierenga
Martin de Vries